Chlupaté knedlíky s uzeným masem na třešňové omáčce

Recept na Chlupaté knedlíky s uzeným masem na třešňové omáčce pro vás připravil Libor Homolka - šéfkuchař Radniční restaurace v Jihlavě.

750g brambor
1 vejce
300g hrubé mouky
sůl

600g uzené krkovičky
400g třešní
2dl rumu
100g třešňové marmelády
černý čerstvě mletý pepř

Uzené maso vložíme do pekáčku a doplníme třešněmi, rumem rozmíchaným v marmeládě, vývarem a opepříme.
Přiklopíme a dáme do vyhřáté trouby na 180 stupňů na 50 minut. Po té odklopíme a pečeme dočervena.
Maso vyjmeme a omáčku provaříme až zhoustne. Dochutíme solí, pepřem, případně cukrem.

Knedlíky: nastrouhané syrové brambory smícháme s vejci a hrubou moukou, osolíme. Z těsta tvarujeme pomocí lžíce noky a vaříme v horké osolené vodě 10 minut.

Snoubení s vínemK této kombinaci se výborně hodí plné růžové víno se zbytkovým cukrem, například Rosé Nad Zahrady od Honzy Stávka z Vinařského dvora Němčičky.

autor: Tamara Pecková

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.