Omeleta se zeleninou
Někdy je dobré uvařit si vlastní domácí jídlo, které nám chutná a současně je velmi rychle hotové. Omeleta mezi ně rozhodně patří. Přidat do ní můžeme od slaniny přes bylinky až po zeleninu. Student žďárské Střední školy gastronomické Adolfa Kolpinga Daniel Kousal vymyslel recept s maminkou.
„Na másle orestuji na kostky nakrájený chleba, přidáte zeleninu – kukuřici a hráček. Dohromady to osolíme a opepříme a dále restujeme,“ vysvětluje kuchař.
Vedle v hrnku si rozděláme tři vejce s moukou, mlékem a solí a docílíme polotekuté formy. „Něco trochu hustšího než těsto na palačinky.“
Vzniklou směs vylijeme na orestovaný chléb a pánev přikryjeme pokličkou. Nakonec omeletu posypeme nakrájeným sýrem.
Existuje i varianta tenčí omelety – do vajec se nepřidává mouka a pánev nepřiklápíme pokličkou.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí
Karin Lednická, spisovatelka

Šikmý kostel 3
Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.