Letní ovocné muffiny

Jistě víte, že muffiny jsou pochoutky, které lze udělat tisíc krát jinak. Aktuálně můžeme využít čerstvého dostupného ovoce, ale i koupených banánů.

A muffiny je možné upéct i pro strávníky – celiaky. O bezlepkových moukách toho bylo řečeno poměrně dost.

Na dvanáct muffinů potřebujeme pět vajec, která si ale rozdělíme, budeme totiž míchat sníh z bílků. „Našleháme bílky s cukrem, na jeden bílek jednu lžíci cukru. Do tuhého sněhu našleháme ještě žloutky a přidáme pět lžic kakaa a dvě lžíce mouky,“ říká Martina Sejkorová, cvičitelka ze žďárského rodinného centra Srdíčko.

„Zamícháme metličkou a vmícháme nějaké čerstvé ovoce. Ideální jsou banány, třešně,“ dodává cvičitelka Martina. Do muffinů můžeme dát maliny, borůvku, jahody.

Vzniklé těsto dáme do obvyklých formiček – papírových, silikonových nebo kovových. Pečeme na 180° asi dvacet minut.

autor: dak

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.