Zeleninový salát s kuskusem
Zeleninu bychom měli jíst pětkrát za den, říkají odborníci na výživu. No, ruku na srdce, kdo z vás si dá raději zeleninu než kus masa nebo čerstvý chleba? Ale v přílohách a salátech se zelenina pěkně ztratí a my tak můžeme mít splněno. Dnešní tip je od Radka Kühwega z restaurace Coqpit v Třebíči. Začneme se zeleninou, protože tu je třeba očistit, nakrájet a orestovat.
„Na pánev hodíme lilek, papriku a cuketu a orestujeme do křupava – ne moc dlouho. Zelenina se potom smíchá s kuskusem, jehož příprava je velmi jednoduchá. Na jednu porci stačí přelít tři až čtyři vrchovaté polévkové lžíce kuskusu stejnými dílem vývaru, přiklopit pokličkou nebo talířkem a nechat být.“
Za pět až deset minut tekutina vsákne do kuskusu, který pěkně změkne. Radek Kühweg doporučuje do kuskusu přisypat špetku kurkumy, získá tak pěknou barvu i trošku chuti.
Promícháme s orestovanou zeleninou a dodáme dresink, nejlépe citrusový. Kuskus se zeleninou se stává vynikající přílohou, kterou dodáme k jakémukoliv masu nebo samostatným salátem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor


Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.