Fazolová polévka se zelím

Vařit bychom měli z toho, co roste u nás a co vydrží celou zimu. Obě podmínky splňují ingredience pro fazolovou polévku se zelím. Namočíme si fazole nejméně na tři hodiny nebo ještě lépe přes noc, aby změkly.

Budeme potřebovat asi 120 gramů, zkrátka větší hrst fazolí, které zalejeme necelým litrem vody, aby byly ponořené, a uvaříme doměkka.

Kysaného zelí potřebujeme asi 300 gramů. Až se zelí uvaří, vyndáme jej a ve stejném hrnci orestujeme na trošce oleje dvě malé cibulky. Přidáme lžičku červené papriky a celozrnnou mouku, z níž umícháme jíšku.

Zalejeme litrem vody nebo zeleninového vývaru a přidáme zelí a fazole. Dochutíme kořením do polévky a lahůdkovým droždím a na závěr provaříme.

Hustá polévka zasytí celou rodinu.

autor: dak

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí

Karin Lednická, spisovatelka

kostel_2100x1400.jpg

Šikmý kostel 3

Koupit

Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.