Jahodový řez

Komu je líto, že sezóna jahod dávno skončila, proto dnes máme alespoň malou, ale zato velmi dobrou útěchu. I z kompotovaných jahod se dá totiž upéct úžasný moučník, který má jahody už v názvu. Autorka kuchařky Helenčino pečení, paní Helena Vybíralová ho pojmenovala jahodový řez.

Na korpus si vyšleháme 5 vajec a 140 gramů krystalového cukru, vmícháme 100 gramů hladké mouky smíchané se lžící kakaa. Nakonec zlehka zašleháme 3 lžíce oleje a těsto rozetřeme na plech s pečícím papírem. Upečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů, necháme vychladnout a sloupneme pečící papír.

Na krém slijeme šťávu z kompotovaných jahod, vmícháme do ní jahodový pudinkový prášek a uvaříme pudink. Osladíme ho 60g krystalového cukru a necháme vychladnout. Dále si vyšleháme 300g másla a vmícháme do něj vychladlý pudink, čímž vznikne jemný krém. Do krému nakonec přidáme jahody, které zůstaly z kompotu.

Korpus potřeme jahodovou marmeládou, na ni naskládáme kulaté dětské piškoty namočené v rumu (můžeme trochu zředit vodou) a nakonec potřeme jahodovým krémem. Vrch si ozdobíme podle chuti – ořechy, strouhanou čokoládou nebo tím, co máme rádi.

autor: dak

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.