Segedín z tofu
Ne každý guláš musí být s masem. Robert Lafuntál vaří pro vegetariány a má recept i na oblíbený segedínský guláš s tofu. Začneme tím, že si dáme vařit sojové nudličky na 15 – 20 minut, ochutíme vývar, aby měl chuť. Mezitím si osmahneme cibuli a česnek lehce na oleji, dokud nezesklovatí.
Pak přidáme koření a lehce podlijeme. „Přijdou tam uvařené nudličky, ale rozhodně je dobře vymačkejte, aby nebyly příliš měkké. Orestujeme a zbytek je segedín tak, jak ho známe. Přidáme pokrájené kysané zelí. Segedínský guláš pak zjemníme smetanou zahuštěnou s moukou, ale ta potřebuje nejméně 20 minut provařit, aby nebyla cítit,“ vysvětluje kuchař.
Můžete udělat i zásmažku na pánvi na másle, ale jen pokud nemusíte hubnout. Na závěr přidáme podle chuti trochu česneku a majoránky.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.