Králík na černém pivu
Výborný oběd získáme, když se pustíme do králíka na pivu. Králičí maso se v této úpravě dá podávat se zelím a bramborovým knedlíkem anebo klidně i s chlebem, potřebujeme ale dokonale chutné a měkké králičí maso.
Jak toho dosáhnout ví Petr Hladík z turistické chaty ve Studnicích na Novoměstsku: „Králíka dobře osolíme a opepříme, obalíme ho trošku v mouce a přebytečnou mouku oklepeme. Potom si připravíme základ – osmažíme cibulku, vhodíme k ní bobkový list, trochu nakrájeného špeku a česneku. Chvíli necháme smažit do zlatova,“ vysvětluje Petr Hladík.
Na takto připraveném základu orestujeme kousky králíka. „Když je ze všech stran orestovaný, králíka vyndáme. Teď přijde na řadu důležitá ingredience: do výpeku vlijeme černé pivo.“
Petr Hladík doporučuje ještě předtím výpek trochu osladit, aby pěkně zhoustl a zatáhnul se. „Teď máme chuť černého piva pěkně v mase i základu a můžeme dále dusit. Králíka vrátíme zpátky do hrnce, zalijeme silným vývarem, nejlépe kuřecím a necháme zhruba hodinu dusit do změknutí.“
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.