Datlové kuličky
Raw strava neboli strava syrová neprojde při přípravě teplotou vyšší než 42 stupňů. V poslední době je velice v módě. Někdy jde o složitou přípravu, jindy je to vše velice jednoduché - jako v případě datlových kuliček. Na první pohled vypadají tmavé kuličky obalené v kokosu jako známé nepečené vánoční cukroví.
Uvnitř je ale všechno úplně jinak a chuť – ta vás ohromí. Recept prozradila jejich autorka Dita Kloudová: „Potřebujeme půl šálku sušených datlí namočených přes noc. Vody musí být tak akorát, aby vznikla kaše. Dále potřebujeme jeden a půl šálku strouhaného kokosu, lžičku mleté skořice a dvě lžičky kakaa.“
Více ingrediencí není potřeba. Jediné co ještě bude nutné mít doma, je elektrický mixér, který dokáže najemno nasekat cokoliv – dokonce i mletý kokos!
„Druhý den v mixéru nejdříve rozemeleme najemno namočené datle s kakaem a skořicí a vytvoříme základní hmotu. Potom nameleme strouhaný kokos. Ten pustí olej a je z něj jemná moučka, kterou přidáme k datlím. Vytvarujeme kuličky a obalíme v kokosu tak, jak to známe z vánoc,“ radí snadný postup Dita. Chuť vás velice překvapí, i bez cukru je dezert sladký.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.