Velikonoční beránek ořechový

Beránka můžeme upéct světlého, posypaného cukrem, politého polevou a nebo i s příchutí oříšků! Budeme na něj potřebovat 15dkg cukru, 4 vajíčka, citronovou šťávu, 20ml teplé vody, sypké přísady – 20dkg hladké mouky smíchané s asi 3g kypřícího prášku, 20g nasekaných ořechů a nakonec 40ml oleje.

Jak se takové těsto správně zpracovává, to velmi dobře ví Jan Cakl z cukrárny U Brány v Jihlavě: „Vejce s cukrem se nahřejí nad vodní lázní, přendají se do mísy, do které se přilije teplá voda s citronem a vše se šlehá do husté pěny. Jakmile se nám vytvoří pěna asi po 10 nebo 15 minutách, ručně vmícháme mouku předem smíchanou s kypřícím práškem a ořechy. Vše ručně smícháme dohromady a na závěr přidáme olej.“

Těsto nalijeme do formy na beránka a pečeme na 220 stupňů. Beránek by měl být upečený za půl hodiny až čtyřicet minut. Jan Cakl doporučuje vlít olej na závěr, protože se lépe zapracuje do těsta, která by tím pádem měla být vláčnější. Doporučuje i polevu: „Toto těsto můžeme i prokrajovat a plnit krémem a by to nebylo jen těsto a je možné ho i polít čokoládou.“

autor: dak

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.