Vepřová panenka se sýrovou omáčkou
V jednoduchosti je krása a takovému tomu improvizování v kuchyni bychom se neměli bránit – hlavně když je oběd rychle hotový a chutná. Pokud seženete pěknou vepřovou panenku, můžete z ní velmi jednoduše nadělat medailonky a dát si je s dobrou smetanovou omáčkou.
Potřebujeme:
1 vepřovou panenku
olivový olej
snítku tymiánu
sůl, pepř
Panenku si nakrájejte na přibližně dvoucentimetrové plátky a naložte do olivového oleje. Mohou se okořenit pepřem a čerstvým tymiánem. Nechte odpočívat alespoň hodinu. Poté si rozpalte pánev s kapkou oleje a opečte masou z obou stran. Měla by stačit chvilička, opravdu jen pár minut. Když jsou hotové, vyndejte je z pánve a do výpeku přidejte ještě trochu oleje. Na řadu přichází sýrová omáčka po česku, kterou dělá třeba kuchař Jaroslav Holík v batelovské restauraci Na Západě.
100g sýru niva
1 smetana na vaření
lžička škrobové moučky
sůl, pepř
„Do pánvičky s výpekem vlijeme smetanu. Nivu v ní rozpustíme a dochutíme solí a pepřem. Zahustíme trochou škrobu,“ popisuje rychlou výrobu omáčky kuchař. Medailonky z panenky poté servírujeme přelité omáčkou. K masu podáváme opečené brambory nebo domácí hranolky.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor


Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.