Vepřová panenka se sýrovou omáčkou

V jednoduchosti je krása a takovému tomu improvizování v kuchyni bychom se neměli bránit – hlavně když je oběd rychle hotový a chutná. Pokud seženete pěknou vepřovou panenku, můžete z ní velmi jednoduše nadělat medailonky a dát si je s dobrou smetanovou omáčkou.

Potřebujeme:

1 vepřovou panenku
olivový olej
snítku tymiánu
sůl, pepř

Panenku si nakrájejte na přibližně dvoucentimetrové plátky a naložte do olivového oleje. Mohou se okořenit pepřem a čerstvým tymiánem. Nechte odpočívat alespoň hodinu. Poté si rozpalte pánev s kapkou oleje a opečte masou z obou stran. Měla by stačit chvilička, opravdu jen pár minut. Když jsou hotové, vyndejte je z pánve a do výpeku přidejte ještě trochu oleje. Na řadu přichází sýrová omáčka po česku, kterou dělá třeba kuchař Jaroslav Holík v batelovské restauraci Na Západě.

100g sýru niva
1 smetana na vaření
lžička škrobové moučky
sůl, pepř

„Do pánvičky s výpekem vlijeme smetanu. Nivu v ní rozpustíme a dochutíme solí a pepřem. Zahustíme trochou škrobu,“ popisuje rychlou výrobu omáčky kuchař. Medailonky z panenky poté servírujeme přelité omáčkou. K masu podáváme opečené brambory nebo domácí hranolky.

autor: dak

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.