Lilkové závitky
Také si rádi v obchodě prohlížíte krásné velké fialové nebo žíhané lilky? Je to zelenina, kterou umějí výtečně zpracovat třeba v Řecku nebo v Itálii.
Televizní moderátorka Alena Veliká dokáže každé jídlo popsat tak, že se vám sbíhají sliny, ovšem zároveň máte pocit, že to dovede každý a je to raz dva hotové.
- 2 větší podlouhlé lilky
- olivový olej
- sůl
- Náplň:
- tvarohový sýr typu žervé
- česnek
- sůl, grilovací koření
Například má ráda lilkové závitky se sýrem a tvrdí, že se po nich jen zapráší. Přitom je to tak jednoduché!
„Lilek si rozkrájíme podélně na tenoučké plátky, nasolíme a necháme po obou stranách 15 minut vypotit. Zatímco se potí, připravíme si náplň, nějaký tvarohový sýr, česnek, sůl a grilovací koření podle chuti,“ doporučuje Alena Veliká.
Když se lilek opotí, plátky opláchneme, vysušíme a osmažíme z obou stran dozlatova na olivovém oleji.
Sýrovou náplň namažeme na osmažené plátky lilku, stočíme do ruliček a případně spíchneme párátkem, aby se nerozmotávaly. Tuhle dobrotu můžete mít do půlhodiny na stole a ani vám nestačí vychladnout, i když se prý dá jíst i studená.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor


Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.