Grilovaný hermelín
Když náš milý kolega Jarda Hypochondr mluví o jídle, tak si raději pohlídejte, abyste právě neměli hlad. Co se vám totiž začne v tu chvíli dít s chuťovými buňkami, to stojí za to, však si to vzápětí vyzkoušíte sami. Jarda je vynikající při práci s grilem a umí ogrilovat všechno. A jak sám řekl, maso griluje každý, takže my si dnes společně dáme grilovaný sýr.
Není to vůbec nic složitého, potřebujeme jen trochu oleje a grilovacího koření a samotný alobal. Neberte na to takový ten obal od plísňového sýru.
1 plísňový sýr
lžička oleje
grilovací koření
brusinky
„Hermelín položím na samotný alobal, kápnu na alobal olej, položím na něj sýr, rozmažu, otočím a zase rozmažu. Potom posypu grilovacím kořením z jedné strany, otočím a znovu posypu z druhé strany,“ vysvětluje Jarda jednoduchý recept. Zabalený sýr se ogriluje deset až patnáct minut z jedné strany a stejnou dobu z druhé strany.
Tmavý sýr změkne a po ogrilování se bude pěkně roztékat. Smíchejte ho s brusinkami a uvidíte, jak moc si pochutnáte! „Až takhle ochutnáte hermelín, tak už ho jinak jíst nebudete,“ tvrdí moderátor a zpěvák Jarda Hypochondr.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.