Mrkvový dort

Mlsání vám nebude tížit svědomí, když si upečete dort se zeleninou. Mám to vyzkoušené! A mrkvový dort je skutečně skvělý a sladký. Receptů na něj existují spousty, ale já jsem si nechala poradit od kolegyně Andrey Kratochvílové, která má teď doma s miminkem času na pečení dost.

Na dort potřebujeme:

1 pomeranč – šťávu z něj a nastrouhanou kůru
2 vejce
120 g cukru
170 – 200g nastrouhané mrkve
180 g hladké mouky
1 prášek do pečiva
1 lžička skořice
150 ml oleje

Poleva/náplň:

100 g lučiny
250 g měkkého tvarohu
(nebo 4 lučiny)
2 lžíce pomerančové šťávy
3 lžíce moučkového cukru
ořechy

„Pomeranč rozkrojíme na půlku, vymačkáme šťávu a ostrouháme kůru. Dvě vajíčka smíchám s cukrem do pěny, přidám k tomu skořici, pomerančovou kůru, polovinu šťávy z pomeranče, nastrouhanou mrkev a olej,“ popisuje Andrea.

Smícháme všechno dohromady ještě se 180 gramy mouky s kypřícím práškem a vyrobíme těsto. V dortové formě upečeme do zlatova a zkoušíme špejlí, jako Andrea, kdy bude hotové. Mrkvový dort je tak dobrý, že jej můžeme jíst i samotný, ale dá se vylepšit tvarohovou náplní.

„Můžeme použít buď 4 malé lučiny, nebo smíchat jednu lučinu s polotučným tvarohem. Smíchám to dohromady, přidám do toho zbytek pomerančové šťávy a 3 lžíce cukru.“

Andrea doporučuje dát náplň do rozkrojeného korpusu i nahoru na dort, ale je to pracnější než dát polevu pouze nahoru na dort, ale i tak se dá nazdobit. Nakonec můžeme dort posypat vlašskými oříšky nebo dýňovými semínky.

autor: dak