Náplň do domácích kremrolí
Patří k nejoblíbenějším zákuskům, ale není snadné je upéct. Kremrole z listového těsta chtějí trošku cviku, ale jakmile se do toho dostanete, můžete své pečení dovést k dokonalosti. Jako Radka Maršálková, která vyrábí známé Prosetínské trubičky.
Základem úspěchu je domácí listové těsto, říká: „Pokud postupujete podle návodu na klasické listové těsto, mělo by se vám podařit, ale dál už je vtip v tom zpracování, převalování a chlazení.“
Korpusy na zákusek se napečou, nejlépe v dostatečném množství, protože půjdou na dračku, z tenkých proužků těsta omotaných kolem kovových trubiček.
Na náplň do 20 kremrolí potřebujeme:
4 bílky
280 g moučkového cukru
šťáva v 1 citrónu
lžíce vody
špetka soli
Náplň do trubiček, tedy sníh z bílků je pak nejlahodnější, když do něj přidáme jednu tajnou ingredienci: „Náplní je šlehaný bílkový sníh vařený v páře a my do něj přidáváme citronovou šťávu z opravdového citrónu,“ prozrazuje Radka Maršálková.
Než začneme bílky šlehat, přidá se do nich moučkový cukr, trošku vody a sůl. Před koncem šlehání než bílky ztuhnou, znovu se trochu dosladí a přidá se šťáva z citronu. Aby trubička hezky vypadala, používají v Prosetíně cukrářskou zdobičku, tedy látkový pytlík s násadkou, která na obou koncích kremrole vyrobí pěknou hvězdičku.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.