Na Výměníku ve Světlé směníte ozdoby a naberete inspiraci na úsporný stromek

23. prosinec 2021

V uličce pod kostelem ve Světlé nad Sázavou se před vánočními svátky objevilo několik plochých na zdi pověšených stromečků.

Každý je jiný, ale jen jeden z nich slouží jako výměník. Kdo přinese vánoční ozdobu, kterou už doma nepotřebuje, může si na výměníku ve Světlé nad Sázavou vybrat jinou.

Výměník…

Nápad pověsit na kamennou zeď v úzké uličce Výměník se zrodil v kulturním zařízení Kytice ve Světlé nad Sázavou. Vchod do něj ústí právě do této uličky. „Touhle uličkou prochází celá řada Světeláků, a zdála se nám taková opomenutá,“ říká Jiřina Roženská.

O pomoc s výrobou Výměníku, ale i dalších stromků, požádali klienty komunitního bydlení Domova Háj ve Světlé nad Sázavou.

Dílna

V sociálně-terapeutické dílně Domova Háj, která sídlí nedaleko náměstí Trčků z Lípy, je stále živo. „V kuchyni se peče cukroví a pak se ještě pracuje v keramické dílně,“ říká vedoucí dílny Pavlína Dvořáková a představuje klienty Jiřího a Honzu, kteří pomáhali s výrobou stromků. „S Hankou, Helenkou, Jirkou jsme tam dávali koule, ozdoby. Dobrý nápad,“ říká pan Honza.

„Potvrzuji, ozdůbky se mění. Dole máte i pytlíček se slaměnými ozdobami, takže kdyby vám doma něco chybělo, je k dispozici,“ říká Jiřina Roženská. Ukazuje také na další stromky pověšené na zdi. Jeden je z větviček túje, další z klacíků. Všechny jsou ploché, zaberou tak velmi málo místa. Ozdobené jsou vesměs ozdobami vyrobenými z přírodních materiálů.

Kapříky pletené z pedigu vyráběl pan Honza. „To jsem dělal poprvé v životě,“ říká. „Tyhle stromky jsou i skvělá inspirace do malých bytů,“ dodává pracovnice Kytice ve Světlé nad Sázavou.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.