Na vepřové krkovici je nejlepší mezisvalový tuk. Maso z grilu je pak šťavnaté

14. červenec 2021

Než se maso dostane v podobě plátku na rozpálený gril, musí někdo vykrmit zvíře, pak je připravit ke konzumaci, správně vybrat maso, naporcovat a okořenit či naložit.

Na Školním statku v Humpolci takto maso vybírá a zajišťuje vedoucí provozu Petr Křeček. „Zajišťuji zvířata, odbyt, hovořím se zákazníky, organizuju práci, dopravu. Snažím se, aby to byli hlavně místní regionální chovatelé, protože naši zákazníci jsou kromě prodejen a restaurací také školní jídelny.“

Kost z krkovice upéct!

Sám má rád bůček a hovězí maso v jakékoli úpravě. Na gril se podle něj nejvíce hodí vepřová krkovice, kterou můžeme koupit bez kosti, ale pokud ji máme s kostí, nevadí. „Ostrým nožem ji můžeme vyříznout, ona vede ten nůž, takže když to někdo dělá prvně v životě, tak se tím pádem nemůže splést,“ usmívá se, když krkovici zkušeně vykosťuje.

Kost doporučuje vyvařit na polévku nebo upéct: „Nasolit, okmínovat, dát pod ni trošku vody a trochu tuku, na vepřové jedině sádlo, a je to výborné,“ směje se.

Nakořenit, odležet, a na grilu pak dlouho netrápit

Maso bez kosti se potom naplátkuje na centimetr a půl až dva centimetry tenké plátky. Krkovice je na grilu nejlepší proto, že má mezisvalový tuk. „Je zásadní v tom, že v tu ránu, jak se maso rozehřeje, tak pouští do svalu tuk, a ten nese chuť. A to my potřebujeme,“ chválí prorostlejší část vepřového.

„Plátky okořeníme směsí grilovacího koření, kterou si můžeme sami namíchat. Vložíme do oleje a necháme tři až čtyři dny odležet v ledničce. Pokud je maso čerstvé, tak mu odležení jedině prospěje,“ uvádí Petr Křeček.

Grilování samotné má být rychlé, hlavně maso dlouho na grilu netrápit. „Jde o to, nejen jak má člověk maso rád, ale také, kolik toho už v životě nagriloval, to se nedá nic dělat. Chce to rozpálený gril, rychle nechat maso zatáhnout a potom dát do alobalu do trouby odpočinout. Když se dává maso z grilu rovnou na talíř, je to tvrdší. Možná má někdo jinou zkušenost, ale my tady máme s tímto postupem nejlepší zkušenosti,“ směje se Petr Křeček.

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.