Grilovací koření

Nejlepší na gril je vepřová krkovice. Proč? Protože má tenoučká vlákna mezisvalového tuku, který teplem začne rozpouštět do masa, a tím ho zvláční.

Výsledkem grilování bývá steak šťavnatý a měkoučký. Aby měl také výraznou chuť, můžeme ho podle rady Petra Křečka ze Školního statku v Humpolci okořenit a na pár dní nechat odležet naložený v oleji v lednici.

Ingredience
  • 2 díly mleté červené papriky
  • 1 díl majoránky
  • 1 díl mletého pepře
  • 1 díl drceného kmínu
  • 1 díl česneku (česnekové pasty, česneku třeného se solí)
  • Na naložení:
  • Sůl – 20 g na 1 kg masa
  • Olej slunečnicový nebo řepkový

Grilovací koření mají v každém obchodě, ale Petr Křeček nás naučí namíchat si svoje vlastní. Většinu ingrediencí totiž máme úplně všichni doma. 

Jednotlivé koření už tedy známe, ale ještě potřebujeme vědět, v jakém poměru se vlastně míchá a nebát se mírně si je upravit podle sebe. „Jsou to dva díly papriky, jeden díl majoránky, jeden pepř, jeden kmínu a jeden toho česneku. To se smíchá dohromady a je to směs bez soli. Sůl dáváme zvlášť v poměru dvě deka na kilo masa. To je standard toho grilování. Když to uděláte málo slané, tak u toho grilovaného masa myslím, že to není ono,“ říká Petr Křeček s doporučením, abychom si u hotových směsí grilovacího koření ověřili, kolik je v nich soli, abychom naopak maso nechtěli dosolit a tím to se solí nepřehnali.

Směs si můžeme vyrobit i do zásoby a pro každé grilování použít jen tolik, kolik právě potřebujeme. Skladujeme v suchu a ve tmavé nádobě, aby si koření zachovalo barvu.

autor: dak

Související

  • Vepřová panenka s tymiánem

    K létu patří grilování a my si dnes dáme jedno z nejchutnějších mas, které se na grilu dá připravit – vepřovou panenku.