Grilovací koření
Nejlepší na gril je vepřová krkovice. Proč? Protože má tenoučká vlákna mezisvalového tuku, který teplem začne rozpouštět do masa, a tím ho zvláční.
Výsledkem grilování bývá steak šťavnatý a měkoučký. Aby měl také výraznou chuť, můžeme ho podle rady Petra Křečka ze Školního statku v Humpolci okořenit a na pár dní nechat odležet naložený v oleji v lednici.
- 2 díly mleté červené papriky
- 1 díl majoránky
- 1 díl mletého pepře
- 1 díl drceného kmínu
- 1 díl česneku (česnekové pasty, česneku třeného se solí)
- Na naložení:
- Sůl – 20 g na 1 kg masa
- Olej slunečnicový nebo řepkový
Grilovací koření mají v každém obchodě, ale Petr Křeček nás naučí namíchat si svoje vlastní. Většinu ingrediencí totiž máme úplně všichni doma.
Jednotlivé koření už tedy známe, ale ještě potřebujeme vědět, v jakém poměru se vlastně míchá a nebát se mírně si je upravit podle sebe. „Jsou to dva díly papriky, jeden díl majoránky, jeden pepř, jeden kmínu a jeden toho česneku. To se smíchá dohromady a je to směs bez soli. Sůl dáváme zvlášť v poměru dvě deka na kilo masa. To je standard toho grilování. Když to uděláte málo slané, tak u toho grilovaného masa myslím, že to není ono,“ říká Petr Křeček s doporučením, abychom si u hotových směsí grilovacího koření ověřili, kolik je v nich soli, abychom naopak maso nechtěli dosolit a tím to se solí nepřehnali.
Směs si můžeme vyrobit i do zásoby a pro každé grilování použít jen tolik, kolik právě potřebujeme. Skladujeme v suchu a ve tmavé nádobě, aby si koření zachovalo barvu.
Související
-
Vepřová panenka s tymiánem
K létu patří grilování a my si dnes dáme jedno z nejchutnějších mas, které se na grilu dá připravit – vepřovou panenku.
Nejnovější recepty
Více o tématu
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor


Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.