Na svahu údolí u Velkého Meziříčí rostou sekvojovce. Na obří stromy si ale budeme muset počkat

6. červenec 2021

V Balinském údolí u Velkého Meziříčí je místo, které mohlo být sanatoriem k léčení dechových potíží. Plány ale zhatila válka.

Sáblíkův lesopark v Balinském údolí časem přestal patřit podnikateli Františku Sáblíkovi, přesto se na něj nezapomnělo. „František Sáblík byl za první republiky významný podnikatel ve Velkém Meziříčí,“ představuje bývalého majitele lesoparku místní patriot Vincenc Záviška.

Sám Vincenc Záviška je pokračovatelem rodu, který léta hospodaří v části Balinského údolí. Podnikatel Sáblík koupil pozemky v údolí na začátku dvacátého století s představou, že tam zřídí sanatorium. Ze Severní Ameriky přivezl exotické rostliny, vybudoval jezírka, postavil altánek. Rok 1939 ale jeho plány přerušil, a znárodnění v roce 1948 je nadobro zhatilo.

Původní Sáblíkova myšlenka

Park potom léta chátral a jezírka zničila velká voda. Jen díky dalším majitelům zůstal v nezměněné podobě zachovaný altán. Ten i s přilehlými pozemky zakoupili mladí manželé, kteří teď altán rekonstruují a okolí upravují.

Dokonce chtějí pokračovat v původní Sáblíkově myšlence lesoparku. „Byly tady červené duby, jasmíny a my jsme začali sázet nové stromky. Máme tady sekvojovce, kaštany, douglasky,“ vyjmenovává pan Vojta. Sekvojovec je severoamerický strom, který dorůstá až do osmdesátimetrové výšky.

U potoka pod altánem je dnes upravená studánka Víla. Je krytá dřevěnou stříškou s korouhvičkou. Na cedulce je nápis: Z akátového dřeva zhotovil Rudolf Horák. „Právě pan Horák se tady v Balinském údolí postaral o více studánek,“ dodává Vincenc Záviška.

Související