Ekocentrum Baliny: Brambory rostoucí ze slámy a výukové programy pro všechny

16. červen 2021

Na Vysočině je další místo, kam se lidé jezdí učit o přírodě. Ekocentrum v Balinách na Žďársku postupně vzniká ze zchátralého statku.

Služeb ekocentra využívají především školy, sociální ústavy a přístupné je i vozíčkářům. O přirozeném životě zvířat a rostlin se tam ale spoustu věcí dozví každý, kdo projeví zájem.

Statek v Balinách

Na okraji obce Baliny na Žďársku stojí velký statek, který se postupně mění v moderní výukové centrum. Zatím je přestavěná asi jen polovina areálu, návštěvníci tak mohou porovnat, jak budovy vypadaly před přestavbou.

„Vznikly nové učebny, je tu i truhlářský ateliér,“ říká vedoucí centra Jana Audy, a ukazuje dílnu s hoblicemi a spoustou nářadí. Mnohé děti tady vůbec poprvé v životě vezmou do ruky kladivo nebo hoblík. „Třeba si něco vyrobím,“ těší se malý Jaroušek, který si s maminkou přijel centrum prohlédnout. Další učebny nabízejí pohled na nejmenší tvory díky mikroskopům, nebo do tajů kompostování pomocí žížal.

Skleník má dva vchody

Centrum nabízí výukové programy pro děti, ale i zahradní terapii pro lidi s hendikepem. Na dvoře jsou proto postavené speciální vyvýšené záhony, na kterých mohou bez problémů pracovat i lidé na vozíku. „To jsou všechno jedlé květy,“ ukazuje Jana Audy na jeden ze záhonů.

Ekocentrum Baliny, Žďársko

Na dalších jsou bylinky nebo zelenina. Další možnosti pěstování nabízí zahrada před statkem, kde stojí i skleník. „Má dva vchody proti sobě, aby jím mohl projet vozíčkář,“ dodává paní Jana a ukazuje na záhony u zdi, které jsou pokryté slámou. Porostou tam brambory. „Dali jsme je mělce do půdy, zasypali slámou, kterou až prorostou, budeme postupně navyšovat,“ vysvětluje.

Ekocentrum Baliny, Žďársko

Relaxaci, ale i nové poznatky nabízí zážitková zahrada s altánem ze živého vrbového proutí. „Tady máme zavěšený kořen, abychom viděli kořenový systém stromu,“ ukazuje vedoucí centra. Na zahradě je i potůček s malým mokřadem, rostou tam bylinky, a nechybí ani hmyzí hotel, který vyrobili klienti sociálních služeb. 

Spustit audio

Související