Na podporu hospice Mezi stromy se budou dražit umělecká díla, je mezi nimi i obraz velké podporovatelky jeho vzniku Ivany Měkotové

16. říjen 2023

Výtvarnice, učitelka, ilustrátorka i spisovatelka - tím vším byla Ivana Měkotová. Generace žáků základních uměleckých škol v Ledči nad Sázavou a ve Světlé nad Sázavou si pamatují její elán, radost ze života i každé nabídnutí pomocné ruky.

Když se Ivana Měkotová dozvěděla o snaze spolku Mezi stromy postavit v Havlíčkově Brodě lůžkový hospic, stala se jeho neúnavnou podporovatelkou. Dobré zprávy o zahájení stavby hospice se však nedožila.

„Ona byla vzácný člověk, takový empatický, rozdávací, Tím, že se dokázala do každého vcítit, tak ti, které učila, za ní docházeli i potom, když už třeba studovali na vysoké škole, nebo měli sami děti, protože ona byla takový jejich průvodce životem,“ vzpomíná kamarádka Ivany Měkotové Ivana Těsnohlídková, učitelka výtvarného oboru ZUŠ ve Světlé nad Sázavou.

Zapojte se do aukce na podporu hospice Mezi Stromy

Také Marie Zajícová ze ZUŠ v Ledči nad Sázavou znala Ivanu Měkotovou přes třicet let jako svou kolegyni a kamarádku: „Hrozně mi chybí, že jí nemůžu každý den zavolat, když vidím něco pěkného. A když si uvědomím, že už jí nezavolám, tak jí to prostě povídám. Ona když se dozvěděla, že někdo potřebuje pomoc, tak se za něj dokázala tak bít, až to bylo podle mě nezdravé. Okamžitě vyskočila a chtěla pomoct.“ 

A přesně tato vlastnost Ivany Měkotové se projevila i v jejím vztahu k myšlence lůžkového hospice. Potvrzuje to jeho ředitelka Ludmila Novotná. „Od prvního okamžiku považovala podporu lůžkového hospice za naprostou samozřejmost. V době, kdy se nedařilo a vypadalo to, že kdovíjak dlouho to všechno ještě bude trvat, tak ona za tím stál a povzbuzovala nás. To bylo pro nás velice cenné. Kdyby věděla, že se hospic už staví, tak by měla obrovskou radost.“

Proč neletí?

Dokončený hospic bude zdobit jeden z obrazů Ivany Měkotové. Malovat sice začala až ve zralém věku, jak s úsměvem vzpomínají kamarádky, a také podle nich každý obraz vypráví nějaký příběh. „Zkuste se někdy na nějaký její obraz podívat a uvidíte, že tam najdete kus sebe,“ dodává Marie Zajícová. Obraz s andělem od Ivany Měkotové nazvaný "Proč neletí" bude společně s dalšími uměleckými díly v aukci na podporu lůžkového hospice Mezi stromy v Havlíčkově Brodě. Aukce se koná ve čtvrtek 19. října.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.