Lůžkový hospic Mezi stromy v Havlíčkově Brodě umožní umírajícím důstojné odcházení v kruhu blízkých

14. říjen 2023

V Havlíčkově Brodě vzniká lůžkový hospic Mezi stromy. Jde o zařízení, které nabídne kompletní servis pro umírající i jejich rodinu, aby poslední okamžiky života strávili kvalitně a společně. 

„Samozřejmě nechceme, aby pacient nějak trpěl, ať už bolestí, žízní a podobně, takže podáváme lékařské prostředky, které ho léčí symptomaticky stran toho základního onemocnění, ale naše práce spočívá i v té podpoře,“ vysvětluje paliativní péči lékařka intenzivní medicíny a anestezioložka Bohuslava Lásková.

„Často ty pacienty překvapí, jak, když tu situaci přijmou, si dokáží život ještě užít, jak si dokáží rozmyslet, co by ještě chtěli zažít. A je tak trošku smyslem toho všeho toho pacienta přimět, aby ten život nevzdal,“ pokračuje.

Před dvěma roky se s tatínkem loučila taky Lenka Lédlová, jak prožívala odchod blízkého člověka během pandemie koronaviru a ocenila by možnost hospicové péče?

Poslechněte si celý rozhovor.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.