MUDr. Magdaléna Chvílová Weberová, neonatoložka, pediatrička

18. červen 2012

Hostem pondělní poradny Tandemu byla pediatrička havlíčkobrodské nemocnice MUDr. Magdalena Chvílová Weberová.

Robert
Dobrý den, mluvili jste o krémech na opalování. Můžu na 8M dítě mazat i krém, který není vyloženě uveden jako dětský nebo miminkovský? Děkuji.
Dobrý den. Pokud nemáte jiný, jistě ano, lépe ten než žádný. Ale u takto malého bych raděj na delší použití volila miminkovský. Je šetrnější i svým složením. Hezký den.

Jitka
Dobrý den, paní doktorko.. chtěla bych se zeptat.. mám 8 měsíční dcerku na umělém mléku. Bohužel však jiné tekutiny než mléko mi pít nechce. Mléka vypije tak kolem půl litru denně ( + příkrmy) Je to dostatečné množství v těchto teplech? Je nějaká metoda jak ji „nalákat“ i na jiné další tekutiny, např. vodu? Děkuji.
Dobrý den. Někdy je s tím problém, půl litr by mělů stačit + polévka a přesnídávky. pokud je má ráda, tak je udělejte „trochu řidší“ abyste zvýšila množství tekutin. Někdy pomůže obyčejný hrníček, kterým se polévá a taky trénuje pití, někdy zabere brčko- baví je nové věci, někdy zabere napodobování mamky, pokud nic jinného tak dejte mléko o jednu dávku více na ůkor nějaké tužší stravy. Obvykle ale děti mají-li žízeň vypijí. Hlídejte si mn. močení a močí-li normálně tak je vše v pořádku.
Obava z větší ztráty tekutin je v dusnu, teplých prostorách a venku na slunku.Ztráty jsou také větší při teplotě a nebo průjmu -pokud nic takového není, děti si obvykle potřebu tekutin samy regulují dobře. Mějte se hezky.

Pavla
Dobrý den, mám jet poprvé na několikahodinovou cestu autobusem se svou holčičkou (1,5 roku). Mám z toho strach. Přemýšlím, že jí dám nějakou cestovní pilulku. Doporučujete to?
Dobrý den. To je opravdu dost nešťastný věk...jsou to neposedové...pokud jedet v noci tak je cesta obvykle ukolébá, pokud jedet v době běžného spánku tak bych nic nedávala.
Zkusila bych jet s dítkem bez pilulky předem. Pokud jí bývá v DP špatně a zvrací, tak bych dala polovinu dětské tabletky Nokinalu / býval to Kinedryl/ tam je i zklidňující účinek. Vybavte se pevnými nervy a zásobou zábavy, dobrotkami, lahví vody a ubrousky na omývání zamatlaného dítka...neděste se dopředu. Nějako to dopadne. Dobrou cestu přeji

David
Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jak je to na výletech s pitím (bylo částečně řečeno), ale také s jídlem? Co dávat při pěší chůzi? Čokoláda je sice fajn co se týká energie, ale je hodně sladká. Oplatky? Co k jídlu obecně? Namazaný chleba se sýrem nebo salámem? Nebo je lepší něco úplně jiného? Ptám se, když v časně dopoledních hodinách vyrazíme do přírody a vracíme se pozdě odpoledne? Je nutný oběd nebo už si vystačíme pouze se svačinou? Děti jsou 7 a 4 roky staré, poměrně nenáročné na stravovací režim. Děkuji za odpověď.
Dobrý den. Pokud není horko tak čokoládkou uděláte dobře...chléb se salámem vbych asi nevolila, chléb se sýrem je lepší, dobré jsou mysli tyčinky, sušené ovoce- hrozinky, merunky, jablíčka... je tam dost rychle zužitkiovatelného cukru. ovoce pokud jste schopni jej nést. Pokud máte nenáročné děti, at si zobnou po chvilkách - oběd bych volila ne těžký, s větším množstvím zeleniny, dobré jsou i zeleninové placičky...Hodně vody, příp. minerálky. Pokud budou jíst odpoledne tak bych volila k jídlu i polévku. Dobré cesty.

autor: Martin Váňa
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.