Mrkvové šátečky

K odpolední kávě třeba o víkendu můžete nabídnout mrkvové šátečky, budou mít zaručeně velký úspěch. Pozor, nejde o variantu mrkvanců, kde se ochucená mrkev dává dovnitř do šátečků. Tady budeme mrkev strouhat najemno přímo do těsta.

Možná v tom je asi ten vtip, proč jsou tak dobré. Recept na mrkvové šátečky mi poradila Jana Lacinová: „Na mrkvové šátečky budeme potřebovat 20dkg strouhané mrkve, 25dkg tuku, nejlepší je máslo, 30dkg polohrubé mouky a jeden prášek do pečiva. Těsto zpracujeme tak, abychom ho mohli vyválet a vykrajovat šátečky.“

Jana doporučuje pořídit si na šátečky tvořítka. Dnes jsou různých tvarů plné obchody. Šátečky pak naplníme něčím hustým. „Plní se povidly nebo hustou marmeládou.“

Pečeme pomaleji, aby šátečky pěkně křupaly. Jako tečku na závěr je obalíme v cukru. Jsou trošku pracnější, ale výsledek určitě stojí za to.