Mléko s kurkumou

Je to snadný trik, komu je zima, tomu stačí pro zahřátí přidat do jídla koření. Nemusí být jenom pálivé jako chilli, po kterém nás polije pot, nebo výrazné jako zázvor.

Tělo ohřívají i jemnější druhy – docela nevinná bazalka, kmín, hřebíček nebo fenykl. Pokud se chcete prohřát a zároveň si v těle uklidit, pomůže vám kurkuma. Iva Georgievová, která vaří podle ajurvédy, doporučuje dát si před spaním speciální pití.

2/3 hrnku mléka

1/3 vody

špetka kurkumy

„Na noc doporučuji si udělat teplý nápoj z mléka, které by nemělo být trvanlivé, z vody a z kurkumy. Většinou se na jeden hrneček mléka dá třetinka vody a troška kurkumy, převaří se a zhruba půl hodiny před spaním se to vypije. Má to sloužit k takovému nočnímu úklidu krve, s tím, že ta kurkuma s mlékem se snaží o propojení veškerých energií v těle, takže pokud člověk trpí na studené ruce, studené nohy a velmi dobře to uklidní. Kurkuma je silné antibiotikum a s tím mlékem se dostane hlouběji do těla,“ vysvětluje Iva výhody mléka se žlutou kurkumou.

Teplé mléko před spaním se ostatně doporučuje i lidem, kteří špatně usínají, a​ pokud si do mléka přidáte kurkumu a vodu, převaříte a vypijete na noc, zima na nohy vám určitě nebude.

autor: dak

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.