Mladý fotbalista z Radňovic se pustil do pečení a malování perníčků. Stává se z něj mistr

25. prosinec 2023

Pečení a malování perníků není jen doménou žen. V Radňovicích na Žďársku se perníkového těsta a sáčku s cukrovou polevou chopil třiadvacetiletý mladík. A jde mu to od ruky.

„Začalo to pět let zpátky, když jsem začal zdobit babičkám,“ říká třiadvacetiletý Tomáš Trojánek. Povoláním je mechanik seřizovač a také hraje fotbal. Zpočátku prý u nich malovala perníčky celá rodina včetně otce, dnes maluje především Tomáš, protože má největší trpělivost. 

Těsto na perníčky

S těstem Tomášovi pomáhá maminka a přítelkyně, ale už prý také peče sám. Recept měli rodinný po babičce, teď ale do těsta dává víc kakaa, aby bylo tmavší. 

Tvary perníčků vykrajuje tradiční. Krabice je tak plná voňavých stromečků, hvězdiček nebo chaloupek. Ke zdobení Tomáš Trojánek používá klasickou polevu z cukru, bílku a citronové šťávy. Podle potřeby ji ředí nebo zahušťuje. Na nejtenčí linky ale používá koupenou směs na královskou glazuru. „Míchá se to jen s vodou.“ 

Polevu má Tomáš v igelitovém kornoutku s ustřiženou špičkou. A jeho tip na rovnou linku? „Na jedné straně si ťuknu, táhnu to ve vzduchu, a pak to pustím tam, kde potřebuju.“

Spustit audio

Související