Secesní hotel Veliš i jeho Masarykův pokoj zažili Prvorepublikové Vánoce

29. listopad 2022

Jako ve filmu pro pamětníky se ocitli návštěvníci nebo náhodní procházející secesní rezidencí Veliš ve Žďáře nad Sázavou. 

Průjezd, dvůr, stodola i patro s Masarykovým pokojem dostalo květinovou vánoční výzdobu jako z doby První republiky. Také floristky, které výzdobu připravily, i majitelé domu si oblékli dobové kostýmy a z gramofonů zněly písničky Osvobozeného divadla. 

„My to máme rozdělené na části – vzadu ve stodole je ta chudší část, vánoce jak je prožil obyčejný chudý lid, takže jsme posbírali věci z půd a ze stodol. Jsou to jak ty chudé vánoce, tak ty bohatší,“ říká floristka Marie Horáková. 

Se svým týmem ze žďárské Květinky i mnoha pomocníky a dobrovolníky připravila floristickou výzdobu, dekorace, věnce, vše v duchu prvorepublikových vánoc, aby se každý mohl přenést do doby před sto lety. Ručně vyrobené věnce a svícny zabírají uvnitř budovy každý kousek volného místa. 

Jak skloubit moderní trendy, které se každý rok mění, s představou starobylých Vánoc? „Každý rok si člověk i v moderních trendech najde to starodávno. Je to kombinované se zlatem, zlatá se letos hodně vrátila, a k tomu hnědá, zelená,“ zamýšlí se floristka.

Šálky od Alice Masarykové

V hotelu Veliš přespával při svých cestách prezident Masaryk. Pokoj se zrestaurovanou středověkou výmalbou na stropě proto dostal jeho jméno a vybaven je v prvorepublikovém duchu, říká majitelka budovy Vlasta Ulrichová. „Většina nábytku je z období První republiky nebo starší, z rodinné pozůstalosti je i většina kousků. Například tady bych upozornila na dva zlacené hrníčky. To je dar ke svatbě mé babičky a mého dědečka od Alice Masarykové, která byla přítelkyní mojí prababičky,“ usmívá se elegantní dáma. 

Masarykův pokoj zdobí vánoční hvězdy, svícny, ale i hortenzie v dobových nádobách. Právě hortenzie se za První republiky také hojně pěstovaly. 

Spustit audio

Související