Podle figurek brtnického řezbáře se učili betlémáři z Třeště. Jeho velké dílo dnes stojí v kostele

14. prosinec 2022

V kostele svatého Jakuba Většího v Brtnici stojí krásný velký vyřezávaný betlém. Naprostou většinu figurek vyřezal místní pastýř Alois Boudný.

Práci Aloise Boudného z Brtnice dodnes odborníci oceňují, a nejen oni. Nebýt Boudného, nebyli by ani třešťští betlémáři. 

Rod Boudných

Na náměstí v Brtnici stojí vždy o Vánocích velký betlém. Vyřezal ho místní řezbář Pavel Musil. K řemeslu ho přivedla láska k přírodě, a jeho prvním pokusem, který se tehdy moc nepovedl, byl ptáček. „Z prvního ptáčka mi vyšlo prasátko,“ říká a s úsměvem ukazuje na figurku, která je dnes vystavená ve vitríně brtnického muzea vedle betlémových figurek dalších místních tvůrců. Nejznámějším a také nejoceňovanějším z nich je Alois Boudný.

„Alois Boudný se narodil v rodině Jana Boudného, který též řezal, a jeho bratr František byl také řezbář,“ představuje dokonce třígenerační rod řezbářů Pavel Musil. 

Boudní prý vyřezávali na zakázku vše, co si lidé přáli. Dokonce prý i tropická zvířata, například opice. Nejznámější byly ale Aloisovy betlémové figury. Chodil je s manželkou prodávat do Třeště. „Stalo se, že se figurky nedostaly, tak si sedl a vyřezal na počkání.“ 

Podle Pavla Musila měl Alois Boudný úsporný styl řezby. „Pár tahama je ta figurka vyřezaná.“ 

Bohatá ukázka Boudného tvorby je k vidění vždy o Vánocích v brtnickém kostele. Josef Novák, který betlém staví, ukazuje například na stádo dobytka, které je vyvedené do nejmenších podrobností. 

Spustit audio

Související