Minidortíky s jahodami

Malé dortíky ve tvaru muffinů jsou oblíbené dezerty třeba na dětské oslavy, kdy každý malý gratulant dostane vlastní dortík se svíčkou. V angličtině se jim říká cupcakes – tedy hrnkové dortíky, ale pod tímto názvem už je najdeme i u nás. Ochutnala jsem dortík s jahodami a zjistila, že jsou velmi jednoduché.

Připravíme si:

180g másla
160g krupicového cukru
1 vajíčko
1 vanilkový cukr
150g hladké mouky
lžičku prášku do pečiva
špetku soli
0,8dcl mléka
250 kompotovaných nebo zmražených jahod

Začneme moukou, kterou smícháme s práškem do pečiva a solí, aby těsto pěkně vzešlo. V jiné míse utřeme změklé máslo a cukr do pěny a přidáme do ní vajíčko a vanilkový cukr. Teď postupně po troškách přidáváme střídavě mouku a mléko a úplně nakonec na menší kousky pokrájené jahody.

Dortíky pečeme v papírových košíčcích nebo v malých formičkách na muffiny ale pozor, neplníme je těstem výše než do dvou třetin. Těsto nakyne a přeteklo by ven.

Upečené by měly být do pětadvaceti minut na teplotu 180 stupňů. Až vychladnou, můžeme je podávat ozdobené pařížskou čokoládovou šlehačkou.

autor: dak