Měsíc staří aligátoři si v jihlavské zoo pochutnávají na grundlích. Jejich příchod na svět je doslova zázrak

Jihlavské zoologické zahradě se podařil ojedinělý chovatelský kousek. Pár aligátorů čínských přivedl na svět hned čtyři mláďata. Za poslední tři roky se něco takového podařilo v rámci celého světa jen v chovu na čínské farmě.

Páru aligátorů v jihlavské zoo se do plození potomků vůbec nechtělo. Samec dokonce samici napadal, a museli být proto oddělení mříží. "Trošičku jsme na ně zahráli, že přichází jiný samec, takové bublání, vrčení," popisuje ošetřovatelka plazů Petra Škárková. Tento postup zabral, a samec se začal s partnerkou sbližovat. "Otevřeli jsme mříž a místo rvačky bylo aligátoří hlazení, potom přišly první pokusy o páření," dodává.

Po měsíci každodenního páření přišel úspěch. V této chvíli připravili chovatelé na břeh přírodní materiál k postavení hnízda. "Ona postavila kupku asi půl metru vysokou a šestnáctého května nám nakladla vejce," říká Petra Škárková, která se stará i o krmení malých plazů. Z vajec se vylíhli koncem července.

Na jídelníčku mají malí aligátoři například malé rybky - grundle. Chovatelka je musí nakrájet na malé kousky, které jim potom dlouhou plastovou pinzetou podává. Dospělí aligátoři mají ve svém přirozeném prostředí nejradši měkkýše. V zajetí nepohrdnou rybou nebo myší. "Jako mláďata rostou rychle, v dospělosti je to krokodýl do dvou metrů. Rodiče mají metr padesát." 

Spustit audio

Související