Makovec se švestkami

Mráz nám nabílil všechny stromy a i ty poslední kousky ovoce jsou teď přešlé mrazem. Pokud ještě máte posledních pár švestek ze zahrady na zpracování a máte na něco chuť, máme pro vás tip. I já mám švestek ještě plnou mísu a až dojdou, tak mám další v krabičce v mrazáku, takže za každý recept, kam se dají použít, jsem vděčná.

Zdenka Palátová z třebíčských Vrátek mě nalákala na buchtu zvanou makovec, který je se švestkami skvělý.

400g polohrubé mouky
½ prášku do pečiva
150g cukru
100 – 150g mletého máku
hrst nemletého máku
200ml mléka
75ml oleje
1 žloutek
3 bílky (našlehat)

„Sypké hmoty se sesypou, potom se tam dají tekuté hmoty a našlehaný bílky. Těsto se vylije na vymazaný a vysypaný plech strouhankou nebo hrubou moukou,“ popisuje Zdenka. Teď máme dvě možnosti. Upečeme makovec klasicky jako buchtu klidně bez ničeho, protože i tak chutná k čaji bezvadně. Slibovala jsem ovšem kombinaci máku a švestek, takže si poslechněme tu druhou možnost.

„Na ty švestky se dává drobenka klasická, taková, jako se dává na běžnou ovocnou buchtu, ale do té drobenky se znovu přidá ještě mletého máku, protože švestky se mají s mákem moc rády,“ radí pekařka a my už se můžeme těšit na vynikající podzimní kombinaci.

autor: dak