Majonézové koláčky

Majonéza do těsta? Pro někoho možná nepředstavitelná kombinace. V gastronomii je ale možné téměř vše, obzvláště pokud využijeme ověřených znalostí našich babiček a prababiček. V Domově pro seniory v Náměšti nad Oslavou takové recepty mají a připravují i majonézové koláčky.

„Když si chcete udělat majonézové koláčky, je to velmi jednoduché, všechno dáváte dohromady,“ říká terapeutka náměšťského domova Eva Gotthardová.

Bude potřebovat:

- 1kg hladké mouky
- 1 kostku droždí
- 7 lžic cukru
- 1 lžíci soli
- 2 malé majolky
- 2dlc oleje
- 4 žloutky
- ½ litru mléka

Směs ze všech surovin promícháme. „Nejlépe v robotu,“ dodává terapeutka. Vzniklou hmotu necháme kynout. „Pak vyrábíme koláčky. Naše klientky jsou na to specialistky, oni je vyhazují a mají je všechny stejné. Nakonec koláčky naplníme povidly, mákem nebo tvarohem a dáme péct.“

Ještě teplé koláčky namáčíme v rozpuštěném másle s trochou rumu a obalíme cukrem. „Vznikne tak výborná sladká krustička. Jíst se dají klidně i po týdnu, jsou pořád vláčné a výborné,“ uzavírá Eva Gotthardová.

autor: dak

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.