Lahodná dýňová polévka

Krásně oranžové dýně hokaido už dozrály a jsou na pultech všude k dostání. Někdo je peče s masem, jiný strouhá jako zelí, ale většinou se z ní vaří polévka. Možností, jak ji připravovat, je samozřejmě hodně - hlavní výhodou této dýně je, že se nemusí loupat slupka – ta je na rozdíl od klasických dýní tak měkká, že se prostě rozvaří.

Dýně velmi dobře chutná v kombinaci se smetanou a zázvorem, který polévce přidá na pikantnosti. V polévkovém bistru Miam v Jihlavě ji vaří Aneta Hlávková. Dýni hokaido nejprve osmaží na cibulce, rozmixuje a dochutí. „Přidávám trošku smetany a zázvoru, samozřejmě sůl a pepř a je to opravdu výborné.“

Za malou chvíli máme vynikající polévku. Při druhém způsobu, jak připravit dýňovou polévku se dokonce obejdeme i bez orestování na cibulce – dýni stačí povařit, poté opět rozmixovat a stejně jako předtím dochutit smetanou a zázvorem. Smetana se nevaří, přidává se do polévky až úplně nakonec pro zjemnění chuti.

autor: dak