Květáková polévka se sušenými houbami
Nejednou se mi stane, že když vysíláme odněkud živě, počká si na mě nějaká ta pekařka či kuchařka se svými výtvory. Nebo dokonce kuchař! Mezi knížky na veletrh v Havlíčkově Brodě přinesl svou vlastnoručně vytisknutou sbírku receptů Houby, ryby, polévky a levná jídla v kuchařce ze Štoků ukázat pan Jaroslav Havel.
A tak jsme si pěkně popovídali o jídle a samozřejmě jsem pro vás sehnala nějaké tipy: třeba na výtečnou květákovou krémovou polévku se sušenými houbami.
½ středně velkého květáku
větší hrst předem namočených hub ve vlažné vodě
1 velká cibule
300ml vývaru z hovězích kostí
pepř, sůl
polévkové koření, libeček
50g Nivy
2 lžíce sádla
30% smetana
1 stroužek česneku
Den předem si namočíme houby do vlažné vody a druhý den je použijeme. Osmažíme cibulku na sádle dozlatova, zalijeme ji předem namočenými houbami, přidáme nadrobno nakrájený květák, nalijeme litr vody a vývar z hovězích kostí.
Nastrouháme si 5 deka sýru Niva, a vhodíme do hrnce. Dále přidáme rozetřený česnek a pokrájený libeček a necháme 30 minut vařit. Poté rozmixujeme najemno a znovu povaříme asi 20 minut. Na závěr přidáme smetanu a ozdobíme zelenou petrželkou. Polévku můžeme podávat se smaženými krutony.
Přidám ještě malý osobní tip od Jaroslava Havla: „Nemám rád krémové polévky namixované příliš najemno, nechávám v nich pokaždé kousky zeleniny a hub, chutná to lépe.“
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.