Kuřecí shawarma

Je to snad poprvé, kdy zažívám neobvyklý pocit, že ve velkém vedru není velký hlad. Počasí na mě nikdy nemělo vliv, ale letos vyhledávám spíše lehká jídla a jednoduché věci.

Například kuřecí maso je většinou hotové hned a dá se zajímavě ochutit.

4 kuřecí stehenní řízky

mletý koriandr

římský kmín

kurkuma

skořice

sůl, pepř

2 stroužky česneku

kousek zázvoru

pita chléb

Oblíbila jsem si kuřecí shawarmu, kde je nejdůležitější směs koření – potřebujeme mletý koriandr, římský kmín, kurkumu, pepř a skořici. Nejlépe se hodí kuřecí stehna, protože mají šťavnatější maso, ale můžete vyzkoušet i dietnější prsíčka.

Na samotné maso, které máme nakrájené na kousky, ale nejprve prolisujeme česnek a postrouhaný čerstvý zázvor a maso osolíme. Do kousků masa pak důkladně vetřeme všechno koření a opečeme rychle na pánvi ze všech stran.

Necháme odpočinout v teplé troubě, aby se všechny chutě propojily, a mezitím si můžeme k masu připravit zeleninový salát nebo česnekový dip. Shawarma se obvykle prodává u stánků na ulici, a proto ji často pouliční kuchaři balí do pita chleba nebo do placky, my si ale v kuchyni můžeme dopřát talíře a salátové misky.

Pita chléb, který neodmyslitelně patří k orientální kuchyni, pak můžeme nechat bokem a k pokrmu a salátu trhat na kousky. Je to jídlo lehké a velmi dobré!

autor: dak