Kuřecí shawarma
Je to snad poprvé, kdy zažívám neobvyklý pocit, že ve velkém vedru není velký hlad. Počasí na mě nikdy nemělo vliv, ale letos vyhledávám spíše lehká jídla a jednoduché věci.
Například kuřecí maso je většinou hotové hned a dá se zajímavě ochutit.
4 kuřecí stehenní řízky
mletý koriandr
římský kmín
kurkuma
skořice
sůl, pepř
2 stroužky česneku
kousek zázvoru
pita chléb
Oblíbila jsem si kuřecí shawarmu, kde je nejdůležitější směs koření – potřebujeme mletý koriandr, římský kmín, kurkumu, pepř a skořici. Nejlépe se hodí kuřecí stehna, protože mají šťavnatější maso, ale můžete vyzkoušet i dietnější prsíčka.
Na samotné maso, které máme nakrájené na kousky, ale nejprve prolisujeme česnek a postrouhaný čerstvý zázvor a maso osolíme. Do kousků masa pak důkladně vetřeme všechno koření a opečeme rychle na pánvi ze všech stran.
Necháme odpočinout v teplé troubě, aby se všechny chutě propojily, a mezitím si můžeme k masu připravit zeleninový salát nebo česnekový dip. Shawarma se obvykle prodává u stánků na ulici, a proto ji často pouliční kuchaři balí do pita chleba nebo do placky, my si ale v kuchyni můžeme dopřát talíře a salátové misky.
Pita chléb, který neodmyslitelně patří k orientální kuchyni, pak můžeme nechat bokem a k pokrmu a salátu trhat na kousky. Je to jídlo lehké a velmi dobré!
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.