Krkovice na medu
Vepřovou krkovici zná každý, jednomu chutná jako řízek, druhý si ji upeče jen tak na plechu. Máme pro vás ale jiné gastronomické kouzlo, totiž krkovici na medu se zázvorem. Jako příloha je ideální červené zelí a bramborový knedlík.
Recept máme od šéfkuchaře restaurace Panský dům v Chotěboři Václava Baucha. „Vepřovou krkovici osolíme, opepříme a potřeme nastrouhaným zázvorem, přidáme med a v této směsi maso obalíme,“ vysvětluje šéfkuchař.
Maso odložíme do ledničky do druhého dne. Pozor na množství medu a zázvoru. Na jeden kilogram masa stačí jedna lžička zázvoru a dvě lžičky medu, víc rozhodně ne.
„Pečeme klasicky v troubě, můžeme přidat kousek cibule. Ještě pár plátku zázvoru můžeme dát pod maso do pekáče.“
Maso v troubě necháme asi dvě a půl hodiny na 160 stupňů, potom je měkké, rozsýpavé. Jako příloha je ideální červené zelí obohacené na másle osmaženými plátky jablek a bramborový knedlík.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Nenechte si ujít kouzlo staré Číny s Hankou Maciuchovou
Ondřej Kepka, režisér a moderátor


Tajný deník čínské císařovny
Románové zpracování životního příběh císařovny vdovy Cch'-si, která se jako mladá dívka Jehonala stala konkubínou císaře a díky mimořádné inteligenci, intrikám i krutosti dokázala postupně vystoupat na vrchol a na půlstoletí se stát faktickou vládkyní Číny.