Kopřivový sirup

Kopřivy, ilustrační foto

O kopřivě, která je skvělou jarní bylinkou, už jsme si toho říkali hodně. I to, že nejlepší je, když se sbírá hned zjara, kdy jsou kopřivy ještě mladé a světle zelené.

Zelené rostliny mají totiž nejvíce živin a látek, které nám prospívají. Z kopřiv se dělá špenát, mohou se použít do nádivky, usušit na čaj, ale také vylouhovat na kopřivový sirup.

Návod pro nás má Marek Klement z kavárny Pohodička v Náměšti nad Oslavou.

450 g vrcholových výhonků kopřivy dvoudomé

1 bio citron nebo pomeranč

2 kávové lžičky kyseliny citronové

1,5 l vody

asi 1,3 kg cukru

„Natrháte si kopřivy, nejlépe ty mladé a jejich vrchní část, aby nebyly už přerostlé. Pak je operete, oberete jen lístky. Dopředu si svaříte vodu, a až vám vychladne, tak se lístky s vodou dají do hrnce a přidáte očištěné citrony. Necháte to 24 hodin louhovat, slejete, všechno to vymačkáte, abyste měli jenom tu šťávu. Přidáte tam cukr a kyselinu citrónovou a svaříte to, aby se rozpustil cukr. A je to hotové,“ usmívá se kavárník Marek Klement. 

Na půl kila kopřivových listů stačí litr a půl vody, jeden citrón, kilo dvacet cukru a 2 lžičky kyseliny citrónové.  Kopřivy pořádně vymačkáme, ať nepřijdeme o prospěšné látky!

Výluh z kopřiv na závěr převaříme a znovu necháme vychladnout a slijeme do lahví. Sirup uchováváme v ledničce, aby se nezkazil.

I tento žahavý plevel nám může v kuchyni být velmi užitečný a jako sirup překvapivě chutný.