Kapustové kroupoto
S tou dnešní dobrotou moc nemůžu na stůl prostřený pro celou rodinu, ale o to víc si jí užívám, když vařím jen pro sebe. Už jsem se párkrát svěřila, jak moc mi chutnají ječné kroupy, a s jakou radostí zjišťuji, co všechno se z nich dá uvařit. Když jsem narazila na kombinaci se svou oblíbenou zeleninou – kapustou, která v rodině nikomu nechutná, stal se z ní další můj oblíbený oběd.
Potřebujeme:
200 g kapustových listů
200 g ječných krup
1 cibule
1 stroužek česneku
zeleninový vývar (stačí z vaření kapusty)
oříšky (pinie, kešu)
bazalka
sýr (parmezán)
Kapustových listů je potřeba trocha, tak asi dvacet deka, a krup přibližně stejně. Nejprve nakrájím listy bez tuhých částí na proužky a povařím je ve vodě asi tři minuty. Vodu pak scedím a smíchám se zeleninovým vývarem nebo polévkovým kořením samozřejmě bez glutamátu.
A teď kroupy. Nejprve si v hlubší pánvi rozpustím máslo a orestuju cibulku a stroužek česneku. Pak přisypu kroupy, důkladně promíchám a zaliju vývarem – ne moc, musí se celý odpařit.
Až zmizí, zase přiliju a znovu – je to podobné, jako když se dělá italské rizoto. Nakonec přidám i nakrájenou kapustu a povařím posledních pět minut.
Na dochucení se do kapustového kroupota hodí oříšky – pinie nebo kešu, trocha bazalky a sýr – parmazán nebo klidně i nějaký oblíbený český.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.