Kapří karbanátky

Abych dodržela neustálé opakování staré pravdy, že ryby jsou zdravé, také v kuchyni, zkouším každou chvíli najít recept na rybu. Je dobré vědět, že našemu tělu prospívají ryby jak mořské, tak sladkovodní a proto nemusíme například s kaprem čekat jednou do roka na Vánoce.

Když si kapra pořídíme v průběhu roku, můžeme si i z rybího masa osmažit zlaté chutné kapří karbanátky.

 

1 kapr

sůl, pepř

majoránka

1 vejce

strouhanka z housek

česnek

cibule

 

Nadšená kuchařka Veronika Došková doporučuje nejprve kapra na tento chod připravit: „Klasicky si ho vykostíme, sundáme z kapra i tu kůži. Někdo maso povaří a vyndá kosti, ale já mám doma takovou vymoženost, jako je mlýnek na maso, takže nemusím vařit a můžu přímo pomlet syrové maso. U takových těch větších kostí, když na mě z masa vykouknout, tak je vyndám, protože do mlýnku musím maso nakrájet na menší kousky, ale se zbytkem kostí si mlýnek poradí.“

 

Vykostění kapra by vás nemělo odradit, stačí se hlavně zbavit velkých kostí, pokud máte kuchyňského pomocníka, anebo nachystat kapra den předem. „Kapra pokapu den předtím citronem, takže ty kosti změknou. Potom už stačí k masu přidat ingredience jako na klasické karbanátky – majoránku, česnek, cibuli, vajíčko, zahustit houskou, zamícháte a smažíte,“ usmívá se Veronika.

 

Zlatavé karbanátky mohou překvapit svou chutí i ty strávníky, kteří běžně rybí maso nejedí. Podáváme s brambory a zeleninou.