Kapří hranolky

FOTOGALERIE uvnitř! Muž v kuchyni, to je radost, když ho vaření baví a ví, co dělá. Například takové kapří hranolky podle mě nejsou nic jednoduchého. Kapra musíme nejdříve vykostit. Rozřízneme ho na poloviny a co dál s ním, to ví naprosto přesně můj rozhlasový kolega Zdeněk Koudelka. „Seshora takovým véčkem se vyřízne páteř a zůstanou tam jen ta žebra. Ta se odříznou tenkým plochým nožem. Kapra položíme kůží nahoru a jede se těsně po žebrech a odkrojí se pouze žeberní kosti.“

Nejmenší kůstky na koncích podkov zůstanou, ale i těch se můžeme zbavit. „Řezy vedeme těsně vedle sebe 2 – 3 milimetry, takže kůstky nařežeme na úplně malinké kousky, které při jídle už nevadí,“ radí Zdeněk.

Kapří podkovy potom nařežeme na menší hranolky. Podkovu nakrájíme podél a v polovině můžeme ještě překrojit na menší kousky. I když už to jsou hranolky, nedejte se mýlit, ještě nenastal čas hodit je na olej do pánve. Nejdříve si připravíme marinádu!

Rybí maso, kapr

Na tu budeme potřebovat:

2 – 4 stroužky utřeného česneku
0,5dcl sójové omáčky
mletý kmín
mletý zázvor
mletá paprika
troška vody

V marinádě necháme hranolky 1 – 2 hodiny. Poté se obalí ve směsi hladké mouky, škrobu a mleté papriky. Teprve potom se hranolky smaží v oleji. Ke kapřím hranolkům se hodí bramborová kaše, ale Zdeněk Koudelka doporučuje nějaký dip. Buď s koprem, a komu kopr příliš nejede, tomu smíchejte smetanu s křenem, určitě to ocení.

autor: dak