Kapr s kmínovým olejem
Čerstvá ryba je skvělé zdravé maso, přísun bílkovin a dalších látek, které naše tělo ocení.
S kaprem bychom neměli čekat jen na Štědrý den a dát si čerstvě vyloveného kdykoli, třeba hned.
Kapra stačí naporcovat a ochucení rybího masa už je pak jen otázkou vhodně zvolených ingrediencí.
Jeden zajímavý tip pro nás má Karel Jonák z olejového mlýna v Petrávči na Žďársku. Máte-li možnost pořídit si olej z kmínu lisovaný za studena, získali jste velmi silnou aromatickou přísadu, která se ke kaprovi nesmírně hodí.
1 kapr
Sůl
Kmínový olej
Řepkový olej
„Úplně jednoduchý recept je s olejem z českého kmínu, který je lisovaný do 40 stupňů a je velmi silně aromatický, takže je to dobré ředit s řepkovým olejem. My to párujeme s rybou, nejlepší k tomu je český kapr. Na normálně opékanou rybu dáte pár kapiček kmínového naředěného půl na půl s olejem řepkovým. Rybu lehce polejete, protože ten olej je opravdu silně aromatický,“ vysvětluje Karel Jonák.
Kapra si tedy naporcujeme na podkovy nebo na poloviny, osolíme a zvolíme úpravu – můžeme jej vložit do trouby, na gril nebo na pánev. Když je maso hotové, necháme je několik minut odležet a před podáváním stačí pokapat opravdu jen lehce kmínovým olejem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor


Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.