Kapr s kmínovým olejem

Čerstvá ryba je skvělé zdravé maso, přísun bílkovin a dalších látek, které naše tělo ocení.

S kaprem bychom neměli čekat jen na Štědrý den a dát si čerstvě vyloveného kdykoli, třeba hned.

Kapra stačí naporcovat a ochucení rybího masa už je pak jen otázkou vhodně zvolených ingrediencí.

Jeden zajímavý tip pro nás má Karel Jonák z olejového mlýna v Petrávči na Žďársku. Máte-li možnost pořídit si olej z kmínu lisovaný za studena, získali jste velmi silnou aromatickou přísadu, která se ke kaprovi nesmírně hodí.

1 kapr

Sůl

Kmínový olej

Řepkový olej

„Úplně jednoduchý recept je s olejem z českého kmínu, který je lisovaný do 40 stupňů a je velmi silně aromatický, takže je to dobré ředit s řepkovým olejem. My to párujeme s rybou, nejlepší k tomu je český kapr. Na normálně opékanou rybu dáte pár kapiček kmínového naředěného půl na půl s olejem řepkovým. Rybu lehce polejete, protože ten olej je opravdu silně aromatický,“ vysvětluje Karel Jonák.

Kapra si tedy naporcujeme na podkovy nebo na poloviny, osolíme a zvolíme úpravu – můžeme jej vložit do trouby, na gril nebo na pánev. Když je maso hotové, necháme je několik minut odležet a před podáváním stačí pokapat opravdu jen lehce kmínovým olejem.

autor: dak