Kakaové řezy s citrónovou polevou

Jednoduchý moučník, který máte tak rychle hotový, že si nečekaná návštěva ani nestihne zout boty? S tím má zkušenosti paní Marie z Pelhřimova, která napekla čokoládové řezy s citronovou polevou. Musíme ale přiznat, že ta chvilička je potřeba na smíchání těsta, pak se musí poctivě počkat, než e moučník upeče, a také než vychladne, aby se dal případné návštěvě podávat. Ale stále jde o velmi chutné a rychlé pohoštění ke kávě.

Jak na ně?160 g cukru160 g másla160 g mouky 4 vejce 3 lžíce kakaa 1 prášek do pečivaNa polevu:cukr moučka, citronová šťáva, rum

Smícháme tedy cukr s vajíčky a máslem a přidáme mouku s práškem do pečiva a kakaem a snadno upečeme. Mezitím si nachystáme klasickou oblíbenou českou polevu z cukru a citronové šťávy, kterou můžeme ještě vylepšit kapkou rumu – věřte mi, že jí dodá vůni i chuť! Aby nebyly řezy jen fádní čtverečky nebo obdélníčky, má paní Marie trik na vykrajování do půlměsíčků - potřebujeme jen ostré vykrajovátko: „Může se krájet skleničkou, já jsem to krájela kolečkem, kterým se vykrajuje linecké pečivo,“ vysvětluje paní Marie. Řezy, které už jsou vychladlé a s polevou nahoře, nakrájíme kolečkem, které posouváme jen o kousek tak, aby vznikly půlměsíčky. Podáváme s kávou a úsměvem na rtech.

autor: dak