Kachle ze starých kamen ukazují příběhy svatých i sto let staré novinové zprávy

Z několika málo střípků, které ležely mnoho let pod zemí, dokážou archeologové a historici sestavit dávný příběh. Je to i případ 600 let starých kachlů z Velkého Meziříčí. Na své znovuobjevení čekaly v bývalém domku místního kamnáře.

Zadní stranu kachlů podlepili archeologové novinami

V depozitáři muzea ve Velkém Meziříčí leží i staré kachle. Nejsou úplné, některé střípky chybí, ale odborníci je nalepili na sádrovou podložku, a my dnes alespoň částečně můžeme obdivovat reliéfy, které je zdobí. "V roce 1933, když se opravoval dům na horním městě, tak metr pod zemí byla nalezena hromádka kachlů," říká muzejnice Lucie Pavelcová. Tehdy se nálezci domnívali, že v tom místě stávala kamna. Výzkum ale ukázal, že v domě byla kamnářská dílna. Kachle je přitom možné datovat až do patnáctého století.

Postavy na reliéfech jsou velmi jednoduché

Kachle zdobí reliéfy s biblickými výjevy. Na jednom je svatá Kateřina alexandrijská. "My ji tady vidíme jako královnu s korunou, v levé ruce má lilii a na pravé ruce jí přistála holubice nebo holoubek," popisuje pracovnice muzea. Druhý kachel zdobí výjev s Melicharem, jedním ze tří králů. Postavy na reliéfech jsou velmi jednoduché. "Souvisí to s lidovou tvorbou. Kamnář si možná formu upravil podle svého."

Zajímavé jsou i zadní strany kachlů, nebo přesněji jejich sádrových podložek. Ve třicátých letech minulého století, kdy je sestavovali, je archeologové podlepili novinami. My si teď můžeme přečíst dobové články se zemědělskou tématikou, staré reklamy nebo recenze na knihy. "Dává nám to kus historie," dodává Lucie Pavelcová.

Spustit audio

Související