Starý vějíř z velkomeziříčského muzea připomíná velkou událost konce devatenáctého století

V policích depozitáře muzea ve Velkém Meziříčí leží i staré vějíře. Některé dokumentují krásu doplňků dámské garderoby, jiné připomínají významné události. Například velkou národopisnou výstavu, která se konala v roce 1895.

"Ten vějíř je papírový," ukazuje pracovnice Muzea Velké Meziříčí Lucie Pavelcová na reklamní předmět z národopisné výstavy, která se konala v pražské Stromovce v roce 1895. Tehdy se parku říkalo královská obora. "Výstava trvala půl roku a za tu dobu ji navštívilo přes dva miliony lidí," dodává. Na vějíři je dokonce perem napsaná poznámka, že zobrazená roubená chalupa patří k expozici Horáckého statku odboru Velké Meziříčí. Zajímavá je i rubová strana vějíře. Je totiž plná dobových reklam.

Muzeum má ve svých depozitářích vějířů víc a mnohé z nich s sebou nesou i příběhy konkrétních lidí. Jde například o vějíř s kostěným základem, na kterém je napnuté plátno, a na něm přilepené husí peří. "Víme, že jej vlastnila jistá Marie Chlubnová, která tady ve Velkém Meziříčí zemřela v roce 1919," říká muzejnice. Vějíř se přes příbuzné dostal až do rukou bývalé ředitelky muzea, která je do sbírek věnovala.

Spustit audio

Související