Jihlavský zvon Zuzana byl jedním z prvních českých zvonů, které rozhoupávala elektřina. Dnes zvoní jen výjimečně

29. září 2023

Před 460 lety, ve středu, 29. září roku 1563, odlil v Jihlavě zvonař Brikcí zvon Zuzana. Je zasvěcený svatému Jakubovi, ale odnepaměti se mu říká Zuzana. Žena toho jména na něj totiž přispěla na tu dobu obrovskou částkou peněz.

"Zuzana byla odlita na hradebním parkánu u Matky Boží," říká jihlavský průvodce Marek Skřivánek. Zvon má dolní průměr 218 centimetrů, vysoký je 180 centimetrů a váží 7 tun.

V kronice je dokonce možné vyčíst, jak zvon dopravovali z parkánu na věž. "Do země zapustili dřevěné kolejnice, dali na zvon lana a víc než sto mužů se střídalo v tahání přes náměstí," dodává Marek Skřivánek s tím, že věž tehdy ještě neměla střechu, takže zvon usazovali z vrchu. Ostatně, to také Zuzanu za války zachránilo před zrekvírováním. Nebylo možné ji dostat ven.

Na odlití zvonu tehdy přispěla tisícem zlatých lazebnice Zuzana. Na tehdejší dobu to byla obrovská částka. "Ve své době už byla starší dáma. Asi chtěla vykoupit své hříchy, protože ty lazebnice nabízely všelijaké služby," říká průvodce. Zuzana prý ráda svůj příběh připomínala a na zvon si často nechávala vyzvánět.

Ve třicátých letech dvacátého století dostala Zuzana elektrický pohon. "V roce 1930 to byl jeden z prvních zvonů v českých zemích, který byl zelektrifikován," říká Vojtěch Blažek, který se o jihlavské zvony stará. Kovové zařízení, které zvon rozhoupávalo, je původní, a podle pamětníků měl zvon opravdu velký výkyv. To je také zřejmě příčinou toho, že dnes Zuzana mlčí. "Trhavými pohyby to trošičku poničilo tu zvonovou stolici, tu konstrukci, která ten zvon drží," vysvětluje. Zvon tak v současnosti můžeme slyšet jen při výjimečných příležitostech. Zvoník také dnes nerozhoupává zvon, ale jen jeho srdce. I proto je Zuzana tišší.

Spustit audio

Související