Puklý gotický zvon Svatá Barbora z Vojslavic na Pelhřimovsku dostal zpátky svůj jasný hlas

19. březen 2023 08:00

V bavorském Nördlingenu se v továrně na svařování zvonů podařilo zachránit prasklý zvon z roku 1510, který ulil pražský zvonařský mistr Bartoloměj.

Zasloužila se o to továrna na svařování zvonů v bavorském městě Nördlingen. Právě tam se nachází jedna ze dvou firem v Evropě, kde umí prasklým zvonům vrátit život. Díky tomu se zvon ulitý roku 1510 pražským zvonařem Bartolomějem zachová i pro další generace.

V online reportáži Jana Kopřivy uslyšíte, jak kampanolog Radek Lunga pouští ze záznamu nahrávku puklého zvonu Sv. Barbora. Na zvonu byla více než 30 centimetrů dlouhá vertikální trhlina, kterou podle zvonaře Michala Votruby způsobilo kromě nevhodného elektrického pohonu i špatně dimenzované srdce.

V minulosti znamenalo puknutí zvonu jeho zkázu. To platilo až do roku 1923, kdy Hans Lachenmeyer v bavorském městě Nördlingen objevil způsob, jak prasklým zvonů vrátit život. V současnosti továrnu na svařování zvonů vede vnuk zakladatele firmy Thomas Lachenmeyer, ten říká: „Nejdříve provedu chemickou analýzu zvonu. Díky ní zjistím, jaké má zvon složení, v jakém poměru jsou měď a cín. V současnosti je ustálený poměr 78:22. V minulosti se to ale mohlo lišit. Podle toho připravím zvonový bronz, jehož složení je velmi podobné původnímu materiálu. Tuto slitinu pak použiji na zacelení trhliny.“

Rukama rodiny Lachenmeyerovy prošly za dobu stoleté existence firmy zvony, které patří k evropskému kulturnímu dědictví. Mezi nejznámější patří jeden z největších zvonů na světě zvaný Tlustý Petr v Kolíně nad Rýnem nebo téměř 12 tunový zvon Gloriosa z katedrály Panny Marie v německém Erfurtu, který praskl na Vánoce v roce 1985:

„Zvon se při renovaci musí nejdříve ve speciální peci zahřát na 410 až 430 stupňů. Pro udržení teploty je relativně malý přístup otevřen pouze pro svářeče. Ten samozřejmě zůstává venku, odkud prasklinu postupně zaceluje.“

Tímto procesem prošel i 682 kg těžký zvon Sv. Barbora z Vojslavic, kterému se díky tomu vrátil jeho původní zvukový obraz s hlavním tónem a1.

Zvon Sv. Barbora se teď vrátí do věže kostela nanebevzetí panny Marie. Znovu se slavnostně rozezní v sobotu 24. června 2023.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio