Jidáše jsou zamotané jako provaz, na kterém se Jidáš oběsil

Přestože připomínají neveselý osud jednoho z Ježíšových učedníků, jsou jidáše sladké velikonoční pečivo z kynutého těsta.

Podle tradice by se měly péct právě dnes, ve středu.

250 g polohrubé mouky

250 g hladké mouky

100 g krupicového cukru

25 g droždí

200 ml mléka

100 g vlažného rozpuštěného másla

2 vejce + 1 žloutek

trochu citrónové kůry

špetka soli

Nejprve si připravíme kvásek z cukru, droždí, trochy vlažného mléka a polohrubé mouky. Když vykyne, což trvá asi tři čtvrtě hodiny, přidáme hladkou mouku a zbytek ingrediencí – máslo, celé vajíčko a žloutek, máslo, citrónovou kůru a sůl.

Těsto musíme pořádně prohníst a znovu vrátit do mísy, kde se nechá zakryté opět vykynout.

Poté vyndáme z mísy, uválíme dlouhý váleček a nakrájíme na menší kousky, z tohoto množství jich bude asi dvacet až pětadvacet. Někde se Jidáše stáčejí do tvaru provazu, jinde se z těsta udělá uzel nebo spirála – tvary opravdu záleží jenom na vás.

Položíme na plech s pečícím papírem a necháme znovu na plechu asi půl hodiny kynout. Než vložíme do trouby, potřeme druhým vajíčkem. Pečeme v troubě vyhřáté na 180°C opět asi půl hodiny, ale hlídáme, aby se nepřipálily odspoda.

Nakonec mám skvělý tip na závěr – po vytažení ještě horké jidáše potřeme rozpuštěným máslem, kam přidáme trochu rumu a lžíci medu.