Jehněčí hřbet se zeleninou a brambory konfitovanými v šafránu

Pokrm, se kterým uspěli dva studenti jihlavské střední odborné školy služeb na mezinárodní soutěži ve Francii, můžete vyzkoušet i vy. Od mladých budoucích kuchařů se můžeme v kuchyni docela určitě inspirovat i my. Při povídání s Michalem Sekničkou z jihlavské Střední odborné školy služeb o soutěžním vaření na mezinárodní kuchařské soutěži ve Francii jsem z něj vymámila recept na jehněčí hřbet se zeleninou.

Co kdybychom to chtěli zkusit taky?

jehněčí hřbet
lžíci másla
sůl, bylinky dle chuti
na omáčku:
1 mrkev
1 menší petržel
kousek celeru
1 cibuli
lžíci másla
rajský protlak
1dcl červeného vína
250ml vývaru

Na přílohu potřebujeme:

3 větší brambory
sůl, bylinky dle chuti
šafrán
1 lžička másla

„Nejdřív bych si očistil kořenovou zeleninu, nakrájel na kostičky, dal bych si ji na základ a orestoval ji. Pak bych přidal cibuli a společně všechno orestoval úplně do tmava. Potom bych přidal rajský protlak a trochu červeného vína a nakonec zalil vývarem. Můžete zalít i vodou, ale lepší je to vývarem, omáčka, která tak vznikne, je potom silnější.“

Omáčku máme a můžeme se pustit do masa. Potřebujeme pěkný kousek jehněčího hřbetu. „Ten se osolí, opepří, stačí přidat nějakou bylinku a normálně se na másle orestuje nebo na grilu do růžova. Aby to bylo akorát,“ usmívá se Michal.

Jako přílohu podáváme brambory konfitované v šafránu. Toto vzácné koření znám v kombinaci s rýží, která získá pěknou žlutou barvu. Michal ale doporučuje i brambory: „Je to výrazné koření, které jde i k bramborám. Chuťově je to super,“ chválí kombinaci. „Brambory si zalijete do dvou třetin vodou, do které se přidá máslo, šafrán a bylinky, osolí se a nechá se probublávat asi dvacet minut pod pokličkou. Potom sundáte z plamene a necháte přiklopené, ono to hezky dojde.“

autor: dak

Nejnovější recepty

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.