Jednohubky Matěje Formana

Divadelník, herec a loutkář Matěj Forman umí také skvěle vařit. Přesvědčila jsem se o tom nedávno v Třešti, kam i s bratrem rád jezdí. Tentokrát se na jedné velké akci oba pustili místo divadla do vaření a stálo to také za to. Zatímco Matějovo dvojče – Petr Forman – dal přednost grilování masa, Matěj nabízel jednohubky – ale jaké!

Návštěvníci se pro ně nestačili vracet: „Tady vedle mě vaří francouzský šéfkuchař s vysokou čepicí, je hodností výš než já, dělá šneky a mušle, ale lidi tady říkají, že to je srovnatelné,“ směje se herec.

To mohu potvrdit i já, dobrota to byla velkolepá. S čím se tedy Matěj Forman na jednohubkách vytasil?

1 bagetka na plátky
račata a šalotka na pyré
bazalkové lístky
1 sýr mozzarella nakrájená na tenké plátky
kousek krůtích prsou
několik plátků parmské šunky

Příprava chvíli trvá a je také dobré mít doma horkou plotnu nebo dobrou pánev. „Rolku tvoří lístek bazalky, ten je zabalený do plátku mozzarelly, to je zabalené do tenkého plátku krůtích prsou, a to celé je obaleno plátkem parmské šunky. To propíchneme párátkem a opečeme na horké plotně, které Španělé říkají plancha. Rolka se pak připíchne na toustový chlebíček, na kterém je namazáno rajčatovo - šalotkové pyré,“ vysvětluje svůj postup Matěj Forman.

Další jednohubky obsahovaly třeba ještě opečené krevety a nebo mozzarellu s balsamikovým octem a bazalkou. Určitě ale vyzkoušejte i nepřekonatelnou rolku z bazalky, sýra, krůtího masa a parmské šunky, vaše návštěvy je určitě ocení.

autor: dak