Jablkové šátečky
Pokud nevíte, co s jablky z loňského podzimu, která potřebují co nejrychleji spotřebovat, máme pro vás výborný tip od šikovné pekařky paní Drahy Vejmělkové z Třebíče. Strouhaná jablka zabalíme do tvarohového těsta.
Základní recept je velice jednoduchý – potřebujeme stejné množství tvarohu, mouky a tuku.
1 tvaroh
250g mouky
250g tuku
„Tvaroh se utře s rozměklým tukem, přidá se mouka a udělá se těsto, které se nechá vychladnout v lednici,“ popisuje paní Draha. Nic dalšího do těsta nepotřebujeme – dokonce ani cukr. Zatímco těsto chladne, nastrouháme si jablka, do nich už si ale cukr přidáme podle chuti nebo podle toho, jak moc chceme hubnout.
Těsto si nejprve vyválíme a připravíme si rádýlko, budeme ho totiž řezat na čtverečky. „Nařežeme je na velikost asi tak 7x7 centimetrů a do toho se dá trochu kokosu, na to postrouhaná jablíčka, skořici a cukr. Šátečky zabalíme a do toho spoje zatlačíme oříšek, který když se připeče, má moc dobrou chuť. Nakonec se šátečky pomažou vajíčkem,“ říká dál autorka receptu.
Vyzkoušet můžeme všechny druhy oříšků i mandle, upečené budou chutnat všechny dobře. Já jsem místo kokosu dala trochu rozinek, ale věřím, že obě varianty budou chutnat. Šátečky upečeme na 180 stupňů a necháme vychladnout.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.