Jablkové šátečky

Pokud nevíte, co s jablky z loňského podzimu, která potřebují co nejrychleji spotřebovat, máme pro vás výborný tip od šikovné pekařky paní Drahy Vejmělkové z Třebíče. Strouhaná jablka zabalíme do tvarohového těsta.

Základní recept je velice jednoduchý – potřebujeme stejné množství tvarohu, mouky a tuku.

1 tvaroh
250g mouky
250g tuku

„Tvaroh se utře s rozměklým tukem, přidá se mouka a udělá se těsto, které se nechá vychladnout v lednici,“ popisuje paní Draha. Nic dalšího do těsta nepotřebujeme – dokonce ani cukr. Zatímco těsto chladne, nastrouháme si jablka, do nich už si ale cukr přidáme podle chuti nebo podle toho, jak moc chceme hubnout.

Těsto si nejprve vyválíme a připravíme si rádýlko, budeme ho totiž řezat na čtverečky. „Nařežeme je na velikost asi tak 7x7 centimetrů a do toho se dá trochu kokosu, na to postrouhaná jablíčka, skořici a cukr. Šátečky zabalíme a do toho spoje zatlačíme oříšek, který když se připeče, má moc dobrou chuť. Nakonec se šátečky pomažou vajíčkem,“ říká dál autorka receptu.

Vyzkoušet můžeme všechny druhy oříšků i mandle, upečené budou chutnat všechny dobře. Já jsem místo kokosu dala trochu rozinek, ale věřím, že obě varianty budou chutnat. Šátečky upečeme na 180 stupňů a necháme vychladnout.

autor: dak

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.